Lchf för den som vill veta mer.....(inlägg från Jenny)webbadress i slutet av inlägget

Vad betyder det att äta lchf? Low Carb High Fat.

Det betyder att äta den naturliga maten som vi är designade att äta. Det betyder också ren mat, fri från tillsatser (åtminstone så få som möjligt och undvika vissa helt och hållet), inga halv-och helfabrikat, inga nyckelhålsmärkta mejeriprodukter och därmed inga light produkter.
Det betyder också att välja så mycket ekologiskt som möjligt för miljön, och för din skull. Välj naturbeteskött eftersom det innehåller en stor andel Omega 3 istället för Omega 6, som det gör om djuren är uppfödda på spannmål.
Med den här maten äter du dig mätt varje dag, får äta gott och ökar chanserna för din kropp att nå optimal hälsa.

Vi behöver äta:
Proteiner bygger bla. upp våra muskler, naglar, hud och hår och håller oss nyrenoverade hela tiden. Fungerar också som bränsle.
Fett för att få tillgång till bränsle och en bra fettförbränning samt bla. hålla oss varma. En större fettandel i maten håller oss också mätta längre och dämpar "suget". Vi ska gärna äta av de mättade animaliska fetterna eftersom det är det enda fettet som kroppen kan lagra in och använda vid en ev. kris.
Kolhydrater behöver vi normalt lite mindre av. Våra kroppar kan endast lagra en väldigt liten del av de kolhydrater som vi stoppar i oss. Resten lagrar kroppen in som fett. Det betyder att vi ska undvika kolhydrater som finns i socker, spannmål, pasta, potatis och ris och istället välja att få i oss dem via grönsaker och mjölkprodukter.
Vi tål kolhydrater väldigt olika och därför ska vi anpassa vårt intag efter hur vi kan hantera dem.
För stor mängd kolhydrater gör ofta stor skada, men vi ska också komma ihåg att det inte är ett gift.

Välj:
Proteiner:
Kött, fisk, skaldjur, fågel, ägg. Finns även i mjölkprodukter.
Fett:
Naturliga animaliska fetter som finns i kött, smör, grädde,
creme fraiche, keso och ost.
Vegetabiliska fetter som majonnäs, rapsolja och olivolja.
Kokosfett är också ett mättat fett som är bra för dina leder och vid autoimmuna sjukdomar.
Gärna lite mindre av rapsolja och olivolja eftersom de innehåller en hög andel Omega 6. Änvänd dem helst kalla eftersom de blir giftiga när de hettas upp.
Grönsaker:
För den som jagar kilon så är ovanjordgrönsaker att föredra.
Kål av alla sorter; blomkål, broccoli, brysselkål, vitkål mm.
Sparris, spenat, haricot verts, aubergine, paprika, squash, mm.
För den som tål större mängd kolhydrater och som är smal och frisk kan även en del rotfrukter ätas; morötter, palsternacka, rödbetor mfl.
Frukt:
För en frisk och smal person ca 1 frukt om dagen, men för den sockerkänslige, ett väldigt begränsat intag av frukt. Frukt innehåller sockerarten fruktos, vilket är den mest fettinlagrande sockerarten som finns. Så för en underviktig person kan frukt vara ett bra sätt att gå upp i vikt.
Nötter och frön:
Linfrön och psylliumfrön är bra för tarmfunktionen. Köp de hela linfröna eftersom de krossade härsknar snabbt. Sesamfrön är bra som panering istället för ströbröd.
Nötter innehåller en del kolhydrater men är en bra fettkälla och innehåller många vitaminer och mineraler vi behöver. Är du frisk och smal kan du äta tills du känner dig nöjd men jagar du vikt är ca 1 dl nötter tillräckligt.

En lchf tallrik ser ut så här:
En handflata grönsaker, en handflata proteiner, och en knytnäve fet sås eller annan fettkälla.
Detta är en grund och anpassas sedan till den som ska äta av den och vad den personen vill ha hjälp med; övervikt, diabetes, magproblem, trötthet, sömnsvårigheter, autoimmuna sjukdomar, allergier mm

DETTA INLÄGG KOMMER FRÅN JENNY

www.columbi-agg.blogspot.com






Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: